Justitie eist 20 miljoen van coffeeshopketen The Grass Company

 

Door Daisy Schalkens

DEN BOSCH - Als het aan justitie ligt, moet coffeeshopketen The Grass Company minimaal twintig miljoen euro gaan betalen. Dat schrijft het Brabants Dagblad. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Breda wil alleen bevestigen dat de ontnemingsprocedure in gang is gezet.

De krant schrijft dat deze hele procedure waarschijnlijk uit gaat draaien op een juridisch gevecht over de vraag of coffeeshops die al een rechtelijk pardon hebben gekregen nog 'geplukt' kunnen worden. Bij een rechtelijk pardon wordt een verdachte veroordeeld, maar krijgt deze geen straf. Dit is ook bij The Grass Company gebeurd. De coffeeshopketen heeft vestigingen in Tilburg en Den Bosch.

Het feit dat inmiddels tal van coffeeshops zo'n rechterlijk pardon kregen, bracht de afgelopen jaren tientallen burgemeesters tot de conclusie dat het huidige gedoogbeleid niet werkt. Het kabinet is bezig met plannen waarbij onder toezicht van de staat wiet geteeld gaat worden. Dit is dan een experiment.

Geheime voorraadplaatsen
Het Openbaar Ministerie heeft deze ontnemingsprocedure nu in gang gezet vanwege twee geheime voorraadplaatsen van de coffeeshopketen die in 2011 en 2014 werden ontdekt. In een loods in Den Bosch werden toen acht kilo wiet en 15.000 voorgedraaide joints gevonden. In Tilburg werd in een loods in een goed verstopte ruimte tien kilo wiet gevonden.

Over de Bossche voorraadplaats oordeelde het gerechtshof in november 2015 dat die noodzakelijk was om de twee coffeeshops in de stad draaiende te houden. Het hof kwam tot een schuldigverklaring, maar legde geen straf op. De strafzaak over de Tilburgse bewaarplaats is nog niet begonnen.

 

(Omroep Brabant, 28 juni 2018)