1 maart start proefperiode loslaten I-Criterium

 

Door Jan Stoop

Per 1 maart 2018 laat de Gemeente Tilburg het I-Criterium tijdelijk los. Binnen het huidige coffeeshopbeleid zijn alleen ingezetenen uit Nederland (vandaar het woord I-Criterium) gerechtigd om cannabis te kopen in Tilburg. De afgelopen jaren heeft D66, samen met SP, er voor gezorgd dat deze regel al verder werd opgerekt. Een aantal festivals met veel buitenlandse bezoekers kreeg al een uitzondering. Nu is iedereen weer welkom en koopt men niet de cannabis via de straathandel. De proefperiode start op 1 maart a.s. en zal duren tot 1 oktober. Wanneer de bevindingen in deze periode positief uitpakken zal het worden omgezet naar structureel beleid.

D66 is blij met deze stap. De afgelopen jaren hebben wij als politieke partij continue ingezet om te komen tot een goed wietbeleid. Zowel landelijk als lokaal. Goed beleid is voor ons een duidelijk en uniform beleid. De gemeente Eindhoven heeft al laten zien dat het loslaten van het I-Criterium werkt. Deze resultaten waren er ook tijdens de internationale festivals binnen onze gemeentegrenzen. Dus deze stap is een logische stap.

Wat de komende tijd nog de aandacht zal vragen is het regelen van de achterdeur bij de coffeeshops zodat zij geen zaken meer doen met criminele organisaties. Binnen 3 maanden weten we welke gemeentes mee gaan doen aan dit experiment.

De komende raadsperiode willen wij blijvend aandacht besteden aan meer informatie over drugsgebruik, inzetten op preventie en het testen van drugs. Net zoals we de afgelopen jaren hebben gedaan op dit dossier, en met hele mooie resultaten.

 

(Tilburg.D66.nl, 21 februari 2018)